Hodnocení efektivnosti reprezentací v kvalifikaci na MS 2022 ve fotbale - Kvašňák, Dominik; Jablonský, Josef, 1955-; Zýková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Analýza efektivnosti je v novodobé historii běžným nástrojem v mnoha odvětvích. Zkoumat výkon dané produkční jednotky je možné pomocí kombinací různých vstupů a výstupů, které slouží jako atributy pro metody analýzy obalu dat. V současnosti existuje několik metod, které slouží ke kvantifikaci výkonu, ohodnocení produkčních jednotek či odhalení slabých stránek daného zkoumaného objektu. Těmi základními a historicky prvními metodami jsou CCR a BCC model, ke kterým se postupem času přidalo několik modifikací. Tato práce stručně představuje dané metody, které jsou následně aplikovány na datový soubor obsahující statistiky jednotlivých reprezentačních týmů ze zápasů kvalifikace na Mistrovství světa ve fotbale v Kataru 2022. Cílem práce je odhalit, které z týmů využily příležitost kvalifikovat se na mistrovství světa a zda jejich taktika a výkon byly efektivní v porovnání se soupeři. Aplikace zkoumaných metod na data probíhá v doplňku pro MS Excel DEASolver a ve freeware verzi softwaru MaxDEA. Průměrně dosáhlo na efektivní hranici 4,7% týmů, nejlepších výkonů za daných podmínek dosáhla reprezentace Anglie.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses