Optimalizace portfolia za účelem budování pasivního přijmu pomocí dividend - Malý, Jan; Holý, Vladimír; Tomanová, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Práce má dva cíle. Prvním je prozkoumat efektivitu použití Markowitzova mean-semivariance modelu optimalizace portfolia pro optimalizaci portfolia se zaměřením na dividendový výnos. Druhým je popsaní celého procesu výběru portfolia od prozkoumání vstupních dat, přes optimalizaci samotného portfolia a jeho revizi až po aplikaci predikčního modelu. Studie využívá historická data o akciích vyplácejících dividendy nepřetržitě během posledních 20 let k vytvoření portfolia, které maximalizuje výnos a zároveň minimalizuje riziko. Metodika zahrnuje výpočet očekávaného výnosu a volatility jednotlivých akcií a použití těchto údajů k sestavení portfolia, které splňuje preference investora v oblasti rizika, výnosu a dividendového výnosu. Optimalizační proces se provádí pomocí Markowitzova mean-semivariance modelu, který zohledňuje kovariance mezi jednotlivými akciemi a celkové riziko portfolia měřené jako negativní odchylka od tržního portfolia. Výsledky ukazují, že portfolia optimalizovaná pomocí Markowitzova mean-semivariance modelu překonávají ETF zaměřené na výplatu dividend obchodované na burzách. V práci jsou v procesu odvozovány parametry ovlivňující diverzifikaci portfolia, aby se předešlo jeho přílišné závislosti na výkonnosti jedné akcie, či sektoru. Dále je popsán proces revize portfolia a úpravy potřebných parametrů k dalšímu zlepšení sestavených portfolií a následný výběr optimálního portfolia z efektivní množiny portfolií pomocí Sharpeho poměru a celkového výnosu portfolia při různých úrovních investorovy averze k riziku. V neposlední řadě jsou vyhodnoceny výzkumné hypotézy vytvořené v průběhu sestavování portfolií pomocí korelační analýzy a na závěr je předvedena možnost aplikace GARCH modelu k predikci volatility portfolia.
Vedoucí práce: Vladimír Holý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses