Implementace procesu, organizace znalostí a provoz nástroje Knowledge management v Centru informatiky - Jínová, Simona; Maršálek, Karel; Šimeček, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Diplomová práce se zabývá implementací nástroje na správu znalostí, organizací a řízením znalostí v Centru informatiky se zaměřením na jeho praktickém ověření na tvorbě znalostních modelů. Prvním praktickým příkladem na využití správy znalostí je navržení struktury složek a organizace znalostí v nástroji Aphinit na členění podle kompetencí Vysoké školy ekonomické (VŠE), kterými jsou rektorát, fakulty (katedry) a celoškolské pracoviště. Druhým příkladem využití je zpracování znalostního modelu Registru GDPR, jež se uskutečnilo zmapováním vztahů zákonem klasifikovaných informací na činnosti a procesy VŠE a současně i aplikací na dotčené informační systémy VŠE spravované v Centru informatiky. Další část práce je zaměřená na analýzu současného stavu řízení znalostí formou dotazníkového šetření se zaměstnanci Centra informatiky. Pokračuji literárními rešeršemi významných autorů Knowledge managementu, dále procesem jeho zavádění, jeho přínosy, klasifikací znalostí a fenoménem znalostně-technického dluhu. Následně jsou představeny další alternativní nástroje na správu znalostí s hlavním zaměřením na konkrétní nástroj Aphinit. Celkovým výstupem mé práce je jak praktické využití nástroje Knowledge managementu pro správu znalostí v Centru informatiky a aplikace nabytých poznatků, tak i poukázání na přínos znalostních modelů pro efektivnější sdílení informací, pro rychlou kontrolu aktuálnosti rozsáhlých kontextů, pro minimalizaci znalostního dluhu a efektivní znalostní propojení rozdílných procesních rolí a osob.
Vedoucí práce: Karel Maršálek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses