Optimalizácia využitia kamiónovej siete - Kršíková, Nikola (2023)
Hlavným cieľom diplomovej práce je v spolupráci so spoločnosťou PPL CZ s.r.o. snaha o nájdenie efektívnejšieho spôsobu využitia kapacity vozidiel v porovnaní so súčasným stavom fungovania v spoločnosti. Diplomová práca sa zameriava po úprave vstupných dát na aplikáciu problémov okružných a rozvozných úloh. Konkrétne ide o klasickú kapacitnú rozvoznú úlohu a úlohu s delenou dodávkou. K obom typom úloh sú kvôli snahe čo najväčšieho priblíženia súčasnému stavu pridané podmienky časových okien. V práci je uvažované centrálne prekladisko ako východiskové miesto, kde sú zhromaždené všetky požiadavky jednotlivých dép. Požiadavky predstavujú množstvo zásielok, ktoré potrebujú byť prepravené z centrálneho prekladiska do jednotlivých dép v rámci jednej pracovnej zmeny. Práve aplikáciou problému rozvozných úloh na vstupné dáta dochádza k efektívnejšiemu spôsobu využitia kapacity používaných vozidiel v spoločnosti. Čitateľ je v práci postupne zoznámený s úvodom do logistiky, konkrétnymi typmi matematického modelovania, metódami ich výpočtu a ich aplikáciou na reálnych dátach. Samotná aplikácia dvoch typov rozvozných úloh je prevedená najskôr za pomoci voľne dostupného softvéru Open Door Logistics Studio, následne naprogramovaním modelov prostredníctvom programovacieho jazyka Python a vyriešenia pomocou využitia metaheuristických metód z dôvodu výpočtovej a časovej náročnosti. Práca taktiež obsahuje porovnanie získaných výsledkov so súčasným stavom fungovania v spoločnosti PPL CZ s.r.o. Získané výsledky priniesli markantné zlepšenie využiteľnosti kapacity vozidla vo všetkých troch prípadoch použitých spôsobov výpočtu.