Analýza celkové produktivity faktorů v České republice v období 1993-2021 - Bárta, Daniel; Klement, Josef, 1990-; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem této diplomové práce je provést výpočet a analýzu celkové produktivity faktorů (TFP) v České republice a samostatně v 7 vybraných odvětvích národního hospodářství mezi lety 1993-2021. Od roku 1996 do roku 2007 docházelo v Česku k růstu tempa TFP. Jednalo se o období přílivu zahraničních investic a silného hospodářského růstu. Po velké finanční krizi 2008 již tempo růstu TFP trendově klesá a ani ekonomický růst mezi lety 2014-2018 oživení v TFP nepřinesl. To je v souladu s empirií vyspělých zemí světa, kde růst TFP taktéž soustavně zpomaluje. TFP celého českého hospodářství je výrazně ovlivněno vývojem ve zpracovatelském průmyslu a obchodě, a to kvůli třetinovému podílu těchto odvětví na celkové hrubé přidané hodnotě ekonomiky. Po roce 2008 TFP trendově roste pouze v odvětvích informačních a komunikačních činností a také profesních, vědeckých a technických činností. Naopak trvale nejnižší růst vykazují specifická odvětví stavebnictví a výroby a rozvodu elektřiny společně s odvětvím dopravy a skladování. V práci byl na mezinárodních datech nalezen pozitivní vztah mezi institucionální kvalitou a celkovou výší TFP. Vhodný institucionální rámec podporující ekonomickou aktivitu má schopnost zvýšit celkovou úroveň TFP v dané zemi. K nejvíce problematickým elementům v Česku patří oblast stavebního povolování, přílišná decentralizace veřejné správy, a distorzní nastavení daní z výdělečné činnosti.
Vedoucí práce: Josef Klement
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses