Dostupnosť bývania v Českej republike v rokoch 2012-2022 - Liptáková, Sára; Zubíková, Adéla; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práca sa zaoberá skúmaním vývoja dostupnosti bývania v Českej republike v rokoch 2012 až 2022. Cieľom práce je pomocou analýzy trhu bývania vyhodnotiť zmeny v oblasti dostupnosti bývania, identifikovať najviac ohrozené skupiny obyvateľov, a zároveň odpovedať na otázku, či došlo v sledovanom období k zhoršeniu dostupnosti bývania v Českej republike. Teoretická časť práce sa v prvom rade sústredí na všeobecnú definíciu bývania, jeho zasadenie do ekonomickej teórie a s využitím literárnej rešerše ďalej charakterizuje špecifiká spojené s dostupnosťou bývania, rovnako ako jednotlivé ohrozené skupiny obyvateľov na trhu bývania. Praktická časť práce komparuje v prvom rade všeobecné charakteristiky bývania v sledovanom časovom úseku, následne skúma vývoj cien bývania s využitím viacerých cenových indexov, akými je napríklad House price index. Následne skúmanie nadväzuje na finančnú situáciu domácností, charakterizovanú prevažne príjmami domácností a hodnotí dostupnosť bývania na základe podielu nákladov na bývanie na príjmoch domácností. Vlastné meranie dostupnosti bývania využíva metódu price-to-income pomeru. Z výsledkov merania v závere vyplýva stanovisko, že dostupnosť bývania sa v sledovaných rokoch v Českej republike zhoršila a medzi najviac rizikové skupiny obyvateľov patria domácnosti dôchodcov, nízkopríjmové domácnosti, domácnosti nezamestnaných, domácnosti samoživiteľov a samoživiteliek, a takisto členovia domácnosti poberajúci rodičovský príspevok, či starajúci sa o domácnosť.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses