Návrh řešení alokace zaměstnanců IT firmy na platformě Salesforce - Bušáková, Eliška (2023)
Alokace zaměstnanců patří mezi klíčové podpůrné procesy, který zaujímá významné postavení v rámci (nejen) IT konzultačních společností. Jednoduše řečeno, cílem procesu je zajistit správné přiřazení zaměstnanců na projekty nebo aktivity, a to jak v dlouhodobém, tak i krátkodobém horizontu, a to při snaze maximálně uspokojit poptávku po pracovnících a splnit požadavky na jejich kvalifikaci, časování a objem požadované práce. V případě úspěšného plnění tohoto cíle může být dosaženo optimálního využití lidských zdrojů, což má pozitivní vliv na úspěch projektů a celkový výkon společnosti. Podstatný význam má tento proces i v otázce řízení nákladů, neboť v IT konzultačních společnostech náklady na zaměstnance tvoří většinu nákladů celého podniku. Proto je důležité zajistit efektivní využití lidských zdrojů při minimálním plýtvání. V rámci tohoto procesu musí být zohledněna i perspektiva samotných zaměstnanců, kteří mohou mít různé potřeby a preference. Jejich alokace na projekty a činnosti tak může mít zásadní vliv na jejich spokojenost a tím i na míru fluktuace ve společnosti. I z tohoto důvodu je pro konzultační společnosti klíčové věnovat procesu alokace zaměstnanců odpovídající pozornost. Správné nastavení procesu alokace zaměstnanců a jeho vhodné technické řešení může zásadním způsobem napomoci k vyšší efektivitě tohoto procesu. Zvýšení míry automatizace procesu alokace navíc umožní manažerovi alokace zdrojů věnovat se více strategickým záležitostem namísto rutinních činností. Cílem diplomové práce je navrhnout řešení tohoto procesu na platformě Salesforce.