Pravděpodobnostní modely bankovních produktů a jejich využití v marketingové optimalizaci - Ottová, Monika; Jablonský, Josef, 1955-; Dlouhý, Martin, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Hlavním cílem diplomové práce je využití pravděpodobnostních modelů v marketingové optimalizaci a zefektivnění procesu oslovování klientů za účelem prodeje bankovních produktů. Pravděpodobnostní modely byly vytvořeny už před několika lety v souvislosti s jinými projekty, u kterých bylo potřeba znát pravděpodobnosti prodejů jednotlivých produktů. Nyní se setkáváme s dalším využitím, které lze uplatnit v marketingové optimalizaci. Smyslem marketingové optimalizace je každý měsíc nalézt takové řešení, které bance přinese maximální zisk v podobě očekávaného výnosu. Do očekávaného výnosu vstupují provozní náklady na oslovení klientů, které výpočet komplikují. Řešení takového problému spočívá v nalezení optimální kombinace mezi produktem a komunikačním kanálem pro každého klienta. To vede k potřebě řešit trojdimenzionální přiřazovací problém, ve kterém je třeba zohlednit kapacitní omezení pro některé komunikační kanály. V konečném důsledku je celý problém převeden na dvoudimenzionální problém, přičemž prvním krokem je výpočet pravděpodobnosti koupě produktu, následuje vypočet očekávaného výnosu pro každého klienta a každou kombinaci produktu a komunikačního kanálu a na závěr vyřešení matematického modelu, který zohledňuje kapacitní omezení.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses