Zdraví české populace na základě šetření EHIS - Šafářová, Aneta; Vrabcová, Jana; Šimková, Martina, 1987-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Cílem diplomové práce je zhodnocení zdravotního stavu populace České republiky v roce 2019 jednak z pohledu subjektivního hodnocení zdraví, tak i z hlediska přítomnosti chronických onemocnění a dlouhodobého omezení činností. V práci je zkoumán výskyt vybraných onemocnění (např. hypertenze, onemocnění krční a bederní páteře, artróza), dále jsou zkoumány návštěvy u praktického lékaře i u lékařů s jinou odborností. Práce je rovněž zaměřena na duševní zdraví a vybrané determinanty zdraví (např. konzumace slazených nápojů, užívání elektronických cigaret, doba sezení). Data jsou stratifikována podle pohlaví, věku, v některých případech rovněž z pohledu příjmu či obvyklého ekonomického postavení. Data jsou porovnána s předchozí vlnou šetření (tj. s rokem 2014). Hlavním zdrojem dat je Evropské výběrové šetření o zdraví (EHIS) z let 2014 a 2019. Práce podává možná vysvětlení získaných výsledků a dává je do souvislosti s doporučeními od Světové zdravotnické organizace (WHO) a dalších institucí. Mezi sledovanými roky došlo k nárůstu podílu respondentů hodnotících své zdraví jako „velmi dobré“ či „dobré“. Rovněž došlo k poklesu prevalence chronických onemocnění (z 61 % na 44 %). Tento trend však nebyl zjištěn u dlouhodobého omezení činností. U významného počtu determinantů zdraví došlo ke zhoršení výsledků (zejména nárůst obezity, pokles fyzické aktivity a konzumace ovoce a zeleniny). Nejčastěji trpí respondenti nedostatkem energie a pocity únavy, a to více ženy než muži. S růstem věku dochází k nárůstu podílu osob, které navštěvují praktického lékaře. Opačný trend je patrný u zubních lékařů či ortodontistů. Byla zjištěna závislost mezi otázkami z Minimálního evropského zdravotního modulu (MEHM) a návštěvami daných typů lékařů.
Vedoucí práce: Jana Vrabcová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses