Demografická situace v Rusku (historie, příčiny, důsledky) - Fedoseeva, Elena (2023)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou demografického vývoje Ruska od počátku 20. století do současnosti. Cílem diplomové práce je na základě provedených analýz ukazatelů populačního vývoje, kterými jsou porodnost, úmrtnost a migrace vyhodnotit demografickou situaci jak v celé Ruské Federaci, tak i v jednotlivých okruzích. V teoretické části bude provedeno porovnání statistických údajů zveřejněných Federální statní statistickou službou Ruské Federace a údajů z mezinárodních databází. Následně budou představeny hlavní pojmy tykající se zkoumané problematiky a administrativní členění Ruska. Analytická část diplomové práce bude zaměřena na analýzu porodnosti, úmrtnosti a migrace v Rusku. Dále budou analyzovány a popsány výsledky celoruského sčítání lidu provedeného v roce 2021. Třetí část práce bude věnována vypracování projekce demografického vývoje počtu obyvatel Ruska do roku 2050.