Demografická analýza Hasičského záchranného sboru České republiky - Filipcová, Eliška; Langhamrová, Jitka, 1958-; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na demografickou analýzu Hasičského záchranného sboru České republiky. Hasičské sbory se podílí na poskytování služeb v oblasti bezpečnosti a ochrany obyvatelstva a majetku. Zajišťují hašení požárů, odstraňování následků po povodni či jiných krizových situací a vedou další záchranné akce. Hasičský sbor se skládá z profesionálních i dobrovolných jednotek, přičemž nejvíce je ve sboru zastoupeno mužů od 41 let do 45 let. V posledních letech ale sílí trend růstu počtu žen, které se stávají hasičkami. V rámci kariéry u hasičů mají zaměstnanci možnost, v některých případech dokonce i povinnost, účastnit se vzdělávacích kurzů a rozvíjet svoje schopnosti a znalosti. Už jenom z důvodu zdokonalování techniky a přípravě na nové krizové situace, které se v posledních letech objevily. Práce se zaměřuje na analýzu Hasičského záchranného sboru České republiky z pohledu demografie. Zabývá se základními ukazateli, například věkovou a vzdělanostní sktrukturou, nebo délkou trvání služebního poměru. V druhé řadě byly použity odvozené metriky, jako je průměrný věk či vzdělanostní index. Práce byla zakončena odhadem budoucího vývoje počtu a průměrného věku zaměstnanců hasičských sborů.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses