Zavedení analytiky a reportingu v Zent2U - Velička, Ondřej; Novotný, Ota, 1971-; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Diplomová práce se zaměřuje na tvorbu řešení Business Intelligence pro out-licensing tým B2B oddělení farmaceutické společnosti Zentiva. Cílem práce je poskytnout nástroje členům týmu pro hladší průběh plnění nastavených obchodních plánů použitím analýzy existujících dat. Analyzovaná data jsou vizualizována pomocí reportingového nástroje; vizualizace dat umožňuje upravit existující obchodní strategii na základě existujících dat. Konkrétním výstupem práce je návrh architektury a nasazení řešení pro zápis dat v podobě relační databáze a vizualizace o obchodních aktivitách týmu a jejich finančních výstupech v podobě; data z relační databáze jsou použita pro analýzu a vytvoření reportů ve vizualizačním nástroji Microsoft Power BI podle zadání manažera oddělení s připomínkami od celého týmu. Při výběru řešení byly brány v potaz určité aspekty, například jsou-li některé nástroje již v podniku používány a je-li případně možné je použít v tomto projektu (včetně infrastruktury), míra potřeby zásahů / údržby řešení, uživatelská přívětivost, kastomizace řešení atd. Na základě těchto kritérií byla vytvořena architektura řešení s celou její koncepcí. Následovalo očištění dat v původním zdroji, jejich naplnění do databáze, propojení s vizualizačním nástrojem a vytvoření požadovaných reportů. Po vytvoření základní části pokračovala práce na optimalizaci celého řešení. Celým tým provedl akceptaci (během prezentace a následného hands-on workshopu) zadaných deliverables celým týmem V závěru jsou navrženy další kroky pro posun celého řešení, jako například stávající BI řešení vylepšit na SSBI: tedy zpracovat existující řešení, přidat analytickou vrstvu mezi reporty a databázi a zaučit členy týmu s vytvářením reportů, k čemuž byl projeven již zájem, což již není v z
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business intelligence [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses