Dopad pandemie COVID-19 na oblast sociálního inženýrství - Chrastil, Lukáš (2023)
Bakalářská práce se zabývá popisem technik a principů sociálního inženýrství. Práce zároveň definuje proměny v těchto technikách a metodách v průběhu pandemie COVID-19, která měla velký dopad na digitalizaci, zejména při přechodu do režimu home office. Práce dále obsahuje definice pojmů, technik a hrozeb sociálního inženýrství. Součástí práce je také popis prevence a možné snížení rizik vůči těmto praktikám. Důležitým cílem práce je definování postupné přeměny sociálního inženýrství během pandemie COVID-19, kdy během tohoto období bylo možné zachytit vylepšené či pozměněné způsoby sociotechnických útoků. V této části práce jsou dále popsány bezpečnostní doporučení a možné ochrany vůči těmto způsobům útokům. Těchto cílů bylo dosahováno postupně. Nejdříve se práce věnuje krátkému úvodu do tématu, ve kterém jsou ve stručnosti uvedeny základní informace o tématu a cílech práce. Následně byla vytvořena komentovaná rešerše zdrojů, která je složena z odborných prací a publikací, které se tomuto tématu věnují. Hlavní část práce je zaměřena na vymezení pojmu sociálního inženýrství a charakteristiku jednotlivých sociotechnik. Další kapitoly se zaměřují na působení pandemie v oblasti sociálního inženýrství a na změny v technikách útočníků. Následuje kapitola se sběrem a porovnáním dat a poznatků získaných prostřednictvím kvalitativního šetření. Závěr práce je věnován shrnutí a hodnocení splnění cílů práce.