Analýza vybraných teplotních a srážkových časových řad v České republice v letech 2000-2020 a 1971-2020 - Vašica, Jakub (2023)
Táto bakalářská práce se zabývá analýzou časových ročních i měsíčních teplotních a srážkových dat naměřených v letech 2000 – 2020 na stanicích Praha (Karlov), Lednice a Pec pod Sněžkou a v letech 1971 – 2020 pro Českou republiku. Údaje byly získány z Českého hydrometeorologického ústavu. Cílem této práce je zkoumat charakteristiky zkoumaných časových řad, posoudit trendovou a sezónní složku a jejich vývoj v čase. Dále je cílem porovnat hodnoty a průběhy časových řad sledovaných stanic a zkoumat, zda se liší a pokusit se přijít na důvod , proč jsou rozdílné. V druhé části je cílem prozkoumat vývoj meteorologických dat v České republice v letech 1971 – 2020.