Analýza popularity YouTube videí v závislosti na frekvenci jejich publikování - Šot, Petr (2023)
Cílem této práce je analýza výběru velkého množství pozorování z rozsáhlého datasetu obsahujícího veřejně dostupné informace o profilech a videích z webu YouTube obohacené o interní data firmy Emplifi pro analytické účely. Jedná se o 762 525 videí vydaných mezi 9.8.2021 a 9.8.2022 v kategorii zábavního průmyslu na YouTube. V práci je vymezena vhodná metodologie a diskutována aplikovatelnost statistických metod pro práci s reálnými velkými daty. Data jsou popsána a podrobena explorační analýze za účelem seznámení se s datasetem a porozumění jeho obsahu, provedené pomocí grafů a popisných statistik. Následně je využito metod analýzy rozptylu, korelace a regrese, které budou komentovány jak teoreticky, tak prakticky interpretovány na základě věcného významu. Samotná analýza je provedena pomocí programovacího jazyka Python. Konkrétní zaměření práce je na zkoumání pravidelnosti a frekvence nahrávání videí a jejich vlivu na jejich úspěšnost, s cílem objasnit tento aspekt fungování YouTube algoritmu a spotřebitelského prostředí na YouTube. Výsledky analýz nesvědčí ve prospěch významného vlivu pravidelnosti na úspěšnost videí, ani ve prospěch vyšší úspěšnosti videí daného kanálu založené čistě na jejich kvantitě.