Strategická analýza společnosti Internet Mall, a.s. - Pospíšil, Jindřich (2023)
Tato bakalářská práce směřuje do oblasti e-commerce, která v České republice již několik let v řadě výrazněji roste, konkrétně je zaměřena na společnost Internet Mall a.s., jednu z největších a nejznámějších českých internetových firem. Cílem práce je pomocí metod strategické analýzy zhodnotit současný stav společnosti Internet Mall a.s. a navrhnout doporučení pro dlouhodobý vývoj společnosti. V práci jsou uvedeny a následně použity jednotlivé nástroje analýzy makrookolí podniku, mikrookolí podniku a analýzy vnějších zdrojů a schopností podniku. Následně je provedena syntéza za využití SWOT analýzy, ze které vyplývá, že podnik má silné postavení na trhu, ale má delší dobu problémy s rentabilitou. Společnost Mall nejvíce ohrožují stávající i nově příchozí konkurenti a negativní vývoj ekonomiky. V práci je také provedena analýza rizik, ze které vyplývají tři nejzásadnější rizika: odchod stávajících zaměstnanců, intenzivní cenová konkurence a ztráta důvěry zákazníků. V poslední části práce jsou stanovena jednotlivá doporučení, která reflektují slabé stránky společnosti, hrozby i zjištěná rizika.