Komparace aktivního a pasivního investování na americkém akciovém trhu - Varačka, Matouš; Soukup, Jindřich, 1955-; Rusmichová, Lada; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Cílem této bakalářské práce je porovnání a analýza aktivní a pasivní investičních strategie v případě investování do fondů kolektivního investování se zaměřením na americké akcie. Konkrétně se jedná o komparaci aktivně řízených podílových fondů a pasivního ETF fondu kopírujícího index amerického akciového trhu S&P 500. Účel vzniku této práce je tedy zodpovědět otázku, zda je pro běžné investory výhodnější investovat do celého trhu amerických akcií prostřednictvím ETF, nebo zda je lepší volbou investice do některého z podílových fondů, který se trh snaží překonat. Teoretická část práce obsahuje vysvětlení pojmů aktivního a pasivního investování, dále se tato část zabývá definováním kolektivního investování, typologií fondů, nástroji pasivního investování a metody měření výkonnosti a rizikovosti investičních fondů. Praktická část se již zaměřuje na samotnou komparaci vybraných fondů z hlediska nákladovosti, výnosnosti a rizikovosti za pomocí metod popsaných v první části práce. Komparace byla provedena na základě historických dat z posledního desetiletí. V závěru jsou prezentovány výsledky z praktického výzkumu, na jejichž základě jsou stanovena doporučení pro investory.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses