Gamifikace na webových stránkách či aplikacích jako nástroj k motivaci - Kafková, Kateřina (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu gamifikovaných aplikací a hodnotí motivaci a vznik produktivity pomocí tohoto nástroje. Cílem práce je vyhodnotit, zda má gamifikace pozitivní vliv a motivuje lidi k lepším výsledkům. Dílčím cílem je zhodnotit, jaký vliv má gamifikace jak na mladší věkovou skupinu, tak i na starší věkovou skupinu. Práce je rozdělena do dvou částí. První část práce pojednává o teorii, kterou je nutno pochopit k porozumění problematiky gamifikace v aplikacích. Věnuje se obecné teorii prostředí webových aplikací, základním pojmům, historii gamifikace, samotné gamifikaci a teoriím motivace člověka. Praktická část je věnována empirickému výzkumu. Metodikou práce byla zvolena metoda dotazníkové šetření. Do dotazníku se zapojili lidé různých věkových kategorií, což bylo nutností pro zodpovězení dílčích výzkumných otázek a hypotéz. Doplňující metodikou byla tvorba polostrukturovaných rozhovorů, které byly provedeny se třemi náhodně vybranými respondenty. Na základě dotazníku a polostrukturovaných rozhovorů byly zodpovězeny hypotézy, dílčí výzkumné otázky a zejména hlavní výzkumná otázka. Znění hlavní výzkumné otázky: Je gamifikace efektivní z pohledu motivace k lepším výsledkům? Odpovědí je ano. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že je gamifikace efektivní a motivuje lidi k větší produktivitě a lepším výsledkům.