Komparace vývoje faktorů ovlivňujících dostupnost bydlení v Praze oproti zbytku České republiky v letech 2011–2021 - Horáková, Tereza; Klement, Josef, 1990-; Chmelová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem této diplomové práce je komparace faktorů, které ovlivňují způsob, jakým se vyvíjí rozdíly v dostupnosti bydlení mezi situací v Praze a ostatními regiony České republiky, a to v rámci vlastnického i nájemního bydlení. Z provedeného výzkumu vyplývá, že významný vliv na regionální rozdíly v dostupnosti bydlení mají průměrné příjmy domácností (stanovovaných mimo jiné regionální ekonomickou výkonností a výší průměrných mezd), regulatorních bariér výstavby a tržní koncentrací ve stavebním odvětví. Na druhou stranu byl zjištěn ve sledovaném období nízký či žádný vliv demografické struktury obyvatelstva a možností financování bydlení. Zásadní úlohou této práce je taktéž porovnání vývoje dostupnosti bydlení v Praze oproti ostatním krajům České republiky v čase. Za sledované období došlo v rámci dostupnosti vlastnického bydlení v bytech umístěných v bytových domech k mírné konvergenci úrovní dostupnosti bydlení v Praze a ostatních krajů ČR. Součástí práce je taktéž dotazníkové šetření zaměřující se na subjektivní názory respondentů na situaci týkající se dostupnosti bydlení.
Vedoucí práce: Josef Klement
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses