Faktory ovlivňující migraci mezi kraji České republiky - Snášel, Josef (2023)
Tato diplomová práce si klade za cíl nalezení významných faktorů ovlivňujících vnitřní migraci obyvatel napříč kraji České republiky v pozorovaném období v letech 2001-2019. Ke splnění tohoto cíle jsou v práci sestaveny tři modely panelové regresní analýzy, přičemž je každý z modelů modifikovaný pro výzkum migrace celkové populace, migrace mužů a migrace žen. Výsledky panelových regresních modelů predikují vyšší migraci do krajů, které mají vyšší průměrné mzdy, nižší míru nezaměstnanosti, vyšší počet postavených nových bytů a nižší ceny bytů v porovnání s krajem původním. Dále z modelů vyplývá, že migrace předešlého období velmi výrazně ovlivňuje migraci nynější. Se zvyšující se vzdáleností mezi kraji míra vzájemné migrace klesá. Velikost populace v původním i cílovém kraji zvyšuje míru migrace mezi kraji, stejně tak počet sňatků. Vyšší počet absolventů vysokých škol v původním kraji zvyšuje míru emigrace z kraje. Není nalezen vztah mezi průměrným věkem v původním kraji a mírou emigrace z daného kraje. Nicméně je nalezen překvapivý pozitivní vztah mezi průměrným věkem v cílovém kraji a mírou imigrace do kraje. Většina faktorů vysvětlujících migraci mezi kraji v této práci ovlivňuje jak muže, tak i ženy, avšak některé z faktorů statisticky významně působí pouze na jedno z pohlaví.