Obnova vozového parku konkrétní přepravní společnosti - Krobová, Kateřina (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na výběr optimální varianty návěsu pro převoz ocelových svitků konkrétní jihočeské přepravní společnosti. Cílem práce bylo nalézt optimální řešení na základě zadaných kritérií a doporučit podniku ke koupi takové vozidlo, které nahradí doposud užívané vozy a rozšíří řady jejich vozového parku. V první polovině práce je rozvedena kategorizace vozidel, možnosti fixace nákladu a další podmínky k úspěšné realizaci přepravy a provozu přepravní firmy. V experimentální části byla analýza relevantních variant vozů provedena za pomoci metod vícekriteriálního rozhodování - konkrétně metody TOPSIS. Pro kvantifikaci významnosti jednotlivých kritérií stěžejních pro výběr nového vozidla bylo využito jejich párové porovnávání (metoda Fullerova trojúhelníku). Na základě vyhodnocení analýzy se nejvhodnější variantou stal návěs Schwarzmüller Power Line Coil, který byl následně firmou zakoupen.