Segmentace trhu piva - Grimm, Hugo (2023)
Cílem této diplomové práce je odkrytí segmentů spotřebitelů piva v České republice na základě postižení podobností či diferencí mezi spotřebiteli, tak, aby byly z hlediska svých postojů a spotřebního chování vnitřně homogenní a vzájemně heterogenní a následně vyhodnotit atraktivitu odkrytých segmentů a navrhnout marketingový přístup k nim. Z výsledků budou dále dána doporučení pro možné zaměření pomocí strategie cíleného marketingu. V teoretické části jsou popsány složky marketingové strategie, samotný segmentační postup a jeho procesy. Dále jsou popsány přístupy k segmentaci a metody a techniky segmentace. Následně je přestaven marketingový výzkum, který je využit v druhé části práce. V praktické části je představen pivní trh v ČR, následuje segmentace na základě sekundárních dat, vlastní výzkum a analýza primárních dat a obsahová analýza. Závěrem je pak syntéza poznatků o objevených segmentech, na které je vydáno marketingové doporučení