Strategická analýza společnosti Doosan Bobcat EMEA s.r.o. v kontextu České republiky - Urban, Jiří Michael; Krause, Josef, 1978-; Duszek, Igor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Cílem této práce bylo identifikovat, analyzovat a vyhodnotit faktory působící na společnost z okolního prostředí i zevnitř podniku prostřednictvím vhodných metod, jejíchž závěry posloužily pro vytvoření doporučení na zlepšení či doporučení pro zajištění dlouhodobé udržitelnosti současného vývoje společnosti na jednom z pro společnost nejvýznamnějších evropských trhů, kterým je trh český. Vnější prostředí bylo zkoumáno prostřednictvím PESTLE analýzy, modelu pěti sil a dalších metod. Vnitřní vlivy byly analyzovány s využitím metody VRIO, poměrových ukazatelů finanční analýzy či zvolené metody portfoliové analýzy. SWOT analýza posloužila pro vytvoření syntézy. Data byla čerpána z firemních zdrojů, účetních závěrek zkoumané společnosti a společností konkurenčních, či ze zdrojů relevantních pro určení faktorů působících z vnějšku, kterými byly například ČNB, ČSÚ a další. Společnost je nyní z okolí ovlivňována mimo zmíněných faktorů také rozvojem některých technologií, vysokou vyjednávací silou dodavatelů, environmentálními tlaky či mírou inflace. Silnými stránkami společnost disponuje zejména v oblasti know-how, patentovaných technologií, síly značky či konkurenceschopnosti většiny produktových řad. Naopak její slabé stránky se vyskytují v některých aspektech finančního řízení podniku, v zárukách poskytovaných na stroje či v šíři portfolia kompaktních kolových nakladačů. Strategická doporučení vytvořená ze závěrů a syntézy jednotlivých analýz poukazují zejména na možnosti v oblasti propagace alternativních pohonů či silných stránek nabízených strojů, na nutnost navázání dobrých vztahů s dodavateli či snížení obchodního deficitu, a také na postupné zdražování strojů adekvátnímu k ekonomickému vývoji a vývoji odvětví.
Vedoucí práce: Josef Krause
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses