Úloha a význam zlata v devizových rezervách a vývoj podílu zlata v devizových rezervách ČNB v letech 1993-2022 - Bednářová, Sára (2023)
Bakalářská práce se zabývá úlohou a významem zlata v devizových rezervách centrálních bank. Zkoumá, jaký je názor představitelů světových centrálních bank na danou problematiku v současné době. Cílem práce je ověření hypotézy, zda úloha zlata v devizových rezervách centrálních bank roste. Práce obsahuje analýzu faktorů, které se snaží objasnit, co spojuje země s podobným množstvím zlata. Analýza však nenašla žádné shodné znaky či příčiny. Na základě analýzy lze konstatovat, že zlato plní roli uchovatele hodnoty lépe než jiná aktiva v devizových rezervách. Z analýzy vývoje podílu zlata v devizových rezervách světových bank je vidno, že množství tohoto zlata záleží na konkrétní politice jednotlivé centrální banky, a že množství zlata prakticky neurčuje vyspělost či bohatství dané země. Potvrzena je myšlenka, že hospodářské či jiné krize mění chování centrálních bankéřů, kteří mají tendenci v tomto období nakupovat více zlata než v období ekonomické růstu. Při analýze devizových rezerv České národní banky a zahraničních centrálních bank je zjištěno, že ČNB disponuje téměř nulovým podílem zlata v devizových rezervách oproti světovým centrálním bankám. Jelikož je hypotéza potvrzena, tedy že úloha zlata v centrálních bankách všeobecně roste, autorka souhlasí s názory současného vedení ČNB o potřebě navýšení množství zlata v devizových rezervách.