Nea Sofia - Šafránková, Rita (2023)
Tato práce se zabývá výstavbou a rozvojem území Sofijského náměstí v katastrálním území Modřany v hl. m. Praze se zastavitelným územím o rozloze zhruba 114 000 m2. Jedná se o území s nevyužitým urbanistickým potenciálem a s komplikovanými vlastnickými vztahy, které zahrnují pozemky hl. m. Prahy, pozemky soukromých osob a pozemky ve správě městské části Praha 12. Na základě analýzy trhu a cílů Pražské developerské společnosti, se kterou jako „městský developer“ hodláme úzce spolupracovat, navrhujeme pro toto území multifunkční využití s převažujícím rezidenčním bydlením, včetně městského nájemního bydlení. Cílem je vytvořit nové lokální centrum Modřan s urbanistickou a architektonickou kvalitou, které bude naplňovat nejen požadavky ESG, ale i stávajících rezidentů panelových sídlišť z konce sedmdesátých let minulého století. Závěrečná práce popisuje právní aspekty s důrazem na zvláštní postavení městského developera, finanční model včetně vypočtu požadovaného IRR, obchodní stránku záměru se stanovením výnosů a samotný proces výstavby.