Komparace vlivu jednotlivých penzijních systémů na zaměstnanost a relativní chudobu osob 60+ v České republice, Německu, Švédsku a v Chile. (2010-2020) - Mařík, Tomáš (2023)
Tato bakalářská práce pojednává o penzijních systémech v České republice, Německu, Švédsku a Chile. Autor provádí analýzu vlivu jednotlivých penzijních systémů v letech 2010-2020 na modelové jedince na základě příjmové skupiny, do které spadají. Stěžejní výsledky práce jsou prezentovány pomocí hrubých náhradových poměrů mezi poslední mzdou a první penzí jedince a na základě srovnání první penze s mediánovou mzdou v zemi. Z komparace výsledků v jednotlivých penzijních systémech vyplývá, které modely zajišťují většímu počtu obyvatel důstojné penze a nízkou míru ohrožení důchodců relativní chudobou.