Demografické změny související s COVID-19 - Amoutzas, Alexandros (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou dopadu pandemie Covid-19 na obyvatelstvo České republiky, s důrazem na úmrtnost, naději dožití, porodnost, sňatečnost, rozvodovost a migraci. Cílem práce je kvantifikovat změny demografických indikátorů způsobené pandemií Covid-19, pomocí analýzy časových řad a aplikovat regresní analýzu k nalezení empirických důkazů kauzality epidemie Covid-19 na populaci České republiky. Práce využívá dostupná data o úmrtnosti, naději dožití, sňatečnosti, migraci a porodnosti z let 2011-2021 Výsledky ukazují, že pandemie Covid-19 měla statisticky významný dopad na populaci. Bylo zaznamenáno markantní zvýšení úmrtnosti, což mělo negativní vliv na naději dožití osob hlavně v důchodovém věku. Zároveň došlo k poklesu sňatečnosti a porodnosti, pravděpodobně v důsledku řady vládních opatření omezujících sociální interakce a ekonomických nejistot. Výsledky regresní analýzy poskytují kvantitativní informace o vztazích mezi epidemiologickými ukazateli a demografickými procesy, což pomáhá lépe porozumět dopadu pandemie na obyvatelstvo. Tyto poznatky mohou být využity pro formulaci opatření zaměřených na zvládání budoucích krizových situací a ochrany obyvatelstva.