Strategická analýza společnosti KLAUS Timber, a.s. - Dovgii, Ian (2023)
Cílem bakalářské práce je vyhodnocení dopadu různých faktorů ovlivňujících společnost KLAUS Timber, a.s. a zhodnocení postavení společnosti na trhu. Metody strategické analýzy jsou popsány a uskutečněny s využitím především sekundárních dat, která jsou čerpána ze statistických webových portálů a aktuálních účetních závěrek zkoumané společnosti za období 2019-2021. V teoretické části práce jsou představeny jednotlivé metody strategické analýzy, které vycházejí z literární rešerše. Praktická část je rozdělená na analýzu vnějšího okolí, analýzu vnitřního prostředí firmy a syntézu. Analýza vnějšího okolí je představena PESTLE analýzou, základní charakteristikou odvětví, analýzou konkurence a zájmových skupin. Pro analýzu vnitřních zdrojů a schopností jsou použity klasifikace zdrojů, VRIO analýza, finanční analýza, Porterův hodnototvorný řetězec a analýza portfolia. Následně je provedena syntéza zahrnující SWOT analýzu a analýzu rizika. Na základě zjištěných výsledků v závěru jsou formulována strategická doporučení pro KLAUS Timber, a.s.