Vliv covid-19 na výnosy daně z přidané hodnoty - Bendíková, Nikola; Arltová, Markéta, 1970-; Josková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem covid-19 na výnosy daně z přidané hodnoty v zemích Evropské unie mezi roky 2019 a 2020. První kapitola je zaměřena na průběh pandemie u jednotlivých zemí EU a následným dopadům na daňové výnosy u těchto zemí. V této kapitole byly identifikovány země, které pandemií covid-19 zasaženy nebyly. Jedná se o Dánsko, Bulharsko, Švédsko, Litvu a Nizozemsko. Druhá kapitola popisuje výnosy daně z přidané hodnoty u nezasažených zemí a jejich procentuální složení v daňových mixech států. Třetí kapitola se zabývá kvantitativní analýzou dopadu pandemie na výnosy DPH na základě panelových dat a metody difference-in-differences. Prostřednictvím modelů TWFE byl prokázán statisticky významný negativní vliv koronavirové krize na výnosy DPH u zasažených zemí a rovněž i pozitivní vliv základní sazby DPH a konečné spotřeby.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses