Webové portfolio grafického designéra - Poláček, Radim; Truhlář, Filip; Horný, Stanislav, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá portfolii grafických designérů a jejich možnými podobami. Primárním cílem této práce je navržení ideálního webového portfolia grafického designéra na základě průzkumu relevantní konkurence, kvalitativního výzkumu mezi lidmi najímajícími grafické designéry a tzv. best-practice v oboru UX i UI designu. Teoretická část této práce se zabývá definicí pojmu portfolio, popisuje jeho vlastnosti, účel i historii. Definuje specifika portfolií grafických designérů oproti portfoliím tvůrců z jiných oborů a sleduje trendy, které se v této oblasti objevují. Dochází také k porovnání všech možných typů portfolií, která dnes mohou designéři pro tvorbu vlastního portfolia využít, a k popisu jejich vlastností, výhod i nevýhod, které z jejich tvorby či využívání plynou. Závěr teoretické části se věnuje způsobům, jakými lze podpořit šíření portfolií mezi cílovou skupinu i širokou veřejnost. Praktická část se poté věnuje tvorbě samotného webového portfolia. V počáteční fázi dochází k definici a průzkumu relevantní konkurence, porovnání jejich USP, ale i nabízených služeb. Následuje kvalitativní výzkum v podobě hloubkových rozhovorů vedených online i offline s lidmi, kteří měli nebo stále ještě mají pravomoc najímat grafické designéry. Posledním krokem předcházejícím návrhu portfolia je definování positioningu autora. Na těmito způsoby získaných informacích dochází postupně k návrhu struktury webu, low-fidelity prototypu a nakonec i high-fidelity prototypu v aplikaci Figma. Závěr praktické části i celé práce tvoří uživatelské testování navrženého prototypu mezi 5 lidmi reprezentujícími cílovou skupinu a shrnutí výsledků včetně možných doporučení ke zlepšení, které z něho vyplývají.
Vedoucí práce: Filip Truhlář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses