Demografická komparace ČR a Francie se zaměřením na reprodukci - Špačková, Aneta (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá demografickou komparací ČR a Francie se zaměřením na analýzu reprodukce. Přestože úhrnná plodnost v ČR vykazovala v posledních letech rostoucí trend, není dostatečná pro zajištění prosté reprodukce obyvatelstva. Pro komparaci je záměrně zvolena Francie, jakožto země s nejvyšší úhrnnou plodností v rámci Evropské unie a silnou rolí rodiny ve společnosti. Cílem bakalářské práce je zhodnotit vývoj základních demografických procesů v obou zemích, zejména se zaměřením na plodnost a porodnost, včetně faktorů plodnost ovlivňujících, a na základě výsledků analýz odhadnout, které přístupy by bylo možné či vhodné aplikovat po francouzském vzoru pro ČR ke zvýšení plodnosti a zmírnění důsledků demografického stárnutí. První část práce je věnována teoretickému úvodu, a to především rešerši literatury shrnující základní poznatky v oblasti dané problematiky. Praktická část práce se v návaznosti na nízkou úroveň plodnosti s využitím řady ukazatelů zabývá analýzou vývoje demografického stárnutí obou zemí, která potvrzuje, že ČR stárne demograficky rychleji než Francie. Použité metody pro vyhodnocení statistických dat jsou v této práci zejména deskripce, analýza a komparace. Za pomoci programovacího jazyka Python byla provedena také korelační analýza, která zkoumala vztah mezi změnou úhrnné plodnosti a HDP obou zemí v posledních 30 letech, kdy slabší závislost mezi proměnnými byla potvrzena v ČR. S využitím softwaru QGIS jsou konstruovány kartogramy a kartodiagramy, které umožňují nahlížet na rozdíly v plodnosti dle územního členění. V oblasti sladění rodinného a pracovního života bylo zjištěno, že ženy s dětmi do 6 let se v ČR participují na trhu práce méně, služby péče o děti jsou nedostatečné a mateřství je tak výraznějším zásahem do kariéry žen než v