Uživatelské rozhraní a heads-up displej v FPS hrách - Hurtlová, Klára (2023)
Bakalářská práce zkoumá design uživatelských rozhraní ve střílecích hrách z pohledu první osoby. Hlavním cílem této práce je otestování návrhu designu heads-up displeje ve first-person shooter hrách, který je vytvořený na základě rešerše již existujících her. Součástí práce je i tvorba hratelného prototypu, kde je návrh aplikován. Záměrem teoretické části je uvedení problematiky herního designu a co do něj spadá. Dále jsou analyzovány prvky uživatelského rozhraní používaných v heads-up displeji. Pro výzkum jsou rozebrány tři konkrétní hry, které jsou s rozhraními dalších her z tohoto žánru porovnány. V praktické části následuje tvorba prototypu hry. Návrh uživatelského rozhraní heads-up displeje stojí na rešerši odborné literatury, rozboru vybraných her a vytvořeného wireframu umístění prvků. V závěru práce se hratelný prototyp testuje na hráčích z cílové skupiny za použití softwaru sledování očí a rozhovoru. Výsledkem je zjištění optimálního heads-up displeje ve first-person shooter hrách.