Analýza časových řád spotřeby energie z obnovitelných zdrojů ve státech EU v letech 2004–2021 - Romanov, Anton; Šimpach, Ondřej; Malec, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Bakalářská práce se zabývá analýzou časových řad podílů hrubé spotřeby energie z obnovitelných zdrojů na celkové hrubé spotřebě energie ve státech Evropské unie v letech 2004–2021. Data byly získána z veřejné databáze Eurostatu. Podíly spotřeby obnovitelné energie jsou počítány Eurostatem na základě metodiky SHARES, jejíž hlavní výhodou je vysoká míra harmonizace dat. Hlavním cílem práce je zhodnocení vývoje časových řad spotřeby energie z obnovitelných zdrojů ve zkoumaném období a provedení odhadu budoucího vývoje. Na základě provedené analýzy ohodnotíme úspěšnost energetické politiky evropských států v dané oblasti a pokusíme se odhadnout, jestli se Evropské Unii podaří dosáhnout cílů stanovených na rok 2030. Pro analýzu časových řad v této práci využijeme grafické znázornění a základní popisné charakteristiky. Pro modelování časových řad využijeme regresní přístup.
Vedoucí práce: Ondřej Šimpach
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses