Specifické problémy dívek při studiu programování a možnosti jejich řešení - Murashkina, Sofia; Pecinovský, Rudolf, 1954-; Pavlíčková, Jarmila, 1969-2024; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Navzdory snahám o zvýšení genderové diverzity v oblasti informatiky přetrvává značná genderová propast, přičemž ve vzdělávání v oblasti programování je zastoupení žen stále nedostatečné. Prostřednictvím nejen komplexního přehledu literatury a historie programování, ale i empirického kvalitativního výzkumu zahrnujícího rozhovory se studenty obou pohlaví tato bakalářská práce si klade za cil prozkoumat specifické problémy, kterým studentky vysokých škol čelí při studiu programování. Druhým cílem je poskytnout náhled na faktory, které omezují zájem dívek o studium programování. Stejně tak práce má za cíl zanalyzovat specifika týkající se dívek. Nakonec práce nabídne možné způsoby, jak těmto výzvám čelit. Zjištění této práce přispívají k rostoucímu množství literatury zaměřené na zvýšení genderové rovnosti v oblasti informatiky a STEM v širším měřítku a poskytují praktická doporučení pro pedagogy a tvůrce opatření, kteří se snaží vytvořit inkluzivnější vzdělávací prostředí pro všechny studenty.
Vedoucí práce: Rudolf Pecinovský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses