Porovnání metod při realizaci produktového videa za pomoci 3D grafiky nebo videotvorby - Mukařovská, Karolína (2023)
Tato bakalářská práce analyzuje tvorbu produktového videa, propagujícího chytré hodinky, pomocí metody 3D animace nebo natáčení s reálným produktem. Cílem práce je realizovat dvě totožná, resp. co nejvíce sobě podobná videa, ale každé video realizovat zcela odlišnou metodou, obě tyto metody následně analyzovat a zjistit, která z metod byla k vypracování daného produktového videa výhodnější. První video bude od počátku do konce tvořeno na počítači, pomocí programu Cinema 4D a druhé bude tvořeno pomocí digitální kamery a hmotného produktu. V teoretické části této práce se autorka věnuje základním principům tvorby 3D grafiky a animace. Zmiňuje také využití 3D technologie v dnešním světě a jaké jsou dostupné programy k její tvorbě. Dále se v této části čtenář dočte o technice potřebné k natáčení, důležitých pravidlech kompozice nebo základních pilířích produktového videa. Praktická část se věnuje naplnění cílů a ověření hypotézy. Dojde během ní k vytvoření dvou produktových videí, propagujících stejný produkt, tedy chytré hodinky. Každé video vzniklo za pomoci jiné metody a autorka se snažila o co největší podobnost obou výstupů. Během tvorby videí si autorka dělala záznamy o časové i finanční náročnosti a ty využila posléze během analýzy. Samotná analýza byla rozdělena do dvou částí. V první části autorka spočítala a porovnala ekonomické náklady na tvorbu videí, zde zjistila že cenově výhodnější je zpracování videa metodou 3D animace. Ve druhé části analýzy zjišťovala autorka názory respondentů pomocí dotazníkového šetření. Výsledné zjištění bylo takové, že většina respondentů preferovala video vypracované za pomoci 3D animace. Na základě těchto zjištění autorka potvrdila předem stanovenou hypotézu o tom, že k vypracování tohoto produktového videa