Vliv vzdálenosti železniční stanice na nabídkovou cenu bytů v Praze - Nguyen, Tuan; Špeciánová, Jitka; Krejčová, Nikola, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem studie je zjistit, zda má blízkost železniční stanice vliv na nabídkovou cenu bytů v Praze, a to v bezprostředním okolí stanice v poloměru 500 metrů. Data byla získána z webových stránek sreality.cz a Google Maps. Získaná pozorování byla analyzována pomocí lineárních regresních modelů. Vzhledem k výskytu prostorové autokorelace v datech byl použit prostorový model SEM, který zajistil nezkreslené a konzistentní výsledky, jež naznačují, že za každých dalších 100 metrů od železniční stanice klesá nabídková cena bytů o 2,56 %. Tato studie přináší důležité poznatky do oblasti trhu s bydlením v Praze a zdůrazňuje význam využití prostorových modelů při zpracování dat s prostorovou autokorelací. Výsledky studie mohou poskytovat doporučení investorům, developerům a dalším zainteresovaným subjektům, kteří se zajímají o výstavbu či investici do rezidenčních bytů v blízkosti železničních stanic. Kromě toho tato studie přispívá do oblasti ekonometrických studií zaměřených na vztah mezi železničními stanicemi a nabídkovou cenou bytů v Praze, což je oblast, která nebyla doposud příliš rozsáhle prozkoumána.
Vedoucí práce: Jitka Špeciánová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses