Vývoj aplikace v MS Excel pro zefektivnění rozvozu zdravotnického materiálu - Chmelová, Tereza; Borovička, Adam; Vávra, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Bakalářská práce se věnuje návrhu tras mezi zákazníky Schubert CZ spol. s r. o., která se zabývá prodejem a distribucí zdravotnického materiálu po České republice. Jelikož rozvoz probíhá několikrát týdně a trasy jsou vždy rozdílné, je v práci pro plánování budoucích tras představena vyvinutá aplikace, která může společnosti napomoci k efektivnější distribuci. Aplikace se zaměřuje na plánování tras v hlavním městě Praze, jelikož právě zde má společnost Schubert CZ nejvíce zákazníků i sklad, ve kterém všechny cesty začínají i končí. Pro tvorbu aplikace byl zvolen MS Excel a jeho doplněk Řešitel, do kterého je implementován evoluční algoritmus. Aplikace prostřednictvím evolučního algoritmu řeší úlohu obchodního cestujícího a rozvozní úlohu spolu s její modifikací pro více vozidel. Aplikaci lze využít pro návrh trasy kterou ujedou jedno či dvě vozidla během jednoho rozvozového dne. Výsledná aplikace je pak testována na reálných datech dodaných společností Schubert CZ. Navrhnuté trasy jsou pro ověření funkčnosti aplikace porovnány s výsledky získané jiným softwarem pro podporu optimalizace Lingo. Analyzovány jsou jak trasy samotné, tak i čas potřebný k jejich nalezení.
Vedoucí práce: Adam Borovička
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses