Porovnání kryptografických nástrojů pro cloudová úložiště - Jirků, Jan (2023)
Cílem této bakalářské práce je porovnat kryptografické nástroje pro cloudová úložiště a zhodnotit jejich vhodnosti pro cloudové prostředí. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola poskytuje teoretický základ cloud computingu, včetně modelů služeb, modelů nasazení a bezpečnostních rizik. Druhá kapitola analyzuje a porovnává bezpečnostní funkce čtyř populárních cloudových úložišť. Srovnány jsou OneDrive, Google Drive, Dropbox, a Box na základě vícefázového ověření, šifrování, compliance, možnostech auditu a politiky uchovávání dat. Třetí kapitola se zaměřuje na kryptografické nástroje zajišťující zero-knowledge šifrování a jejich srovnání z hlediska bezpečnosti, použitelnosti a výkonu. Konkrétně je hodnoceno a porovnáváno pět open-source kryptografických nástrojů, a to EncFS, gocryptfs, CryFS, Cryptomator a rclone crypt. Závěrem je, že Cryptomator je nejvyspělejší kryptografický nástroj, nabízející dobrou bezpečnost, snadnou použitelnost a skvělý výkon. Celkově práce poskytuje náhled na bezpečnostní rizika cloud computingu a současný stav bezpečnosti služeb cloudových úložišť. Zdůrazňuje také důležitost použití vhodných kryptografických nástrojů pro zabezpečení dat v cloudu.