Detekce kybernetických útoků v lokální síti s využitím Raspberry Pi - Bárta, Martin; Zbořil, Martin; Svatá, Vlasta, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato bakalářská práce se věnuje detekci kybernetických útoků v lokální síti a využití Raspberry Pi spolu s dalšími open source nástroji k návrhu domácího detekčního centra a jeho implementaci. V první kapitole je definován kybernetický útok spolu s popisem základních praktik a fungování síťové bezpečnosti. Dále je v této kapitole vysvětlen model OSI spolu s funkcemi jednotlivých vrstev. V poslední části první kapitoly jsou detailně vysvětleny útoky druhé a třetí vrstvy modelu spolu se základní prevencí proti nim. Druhá kapitola se věnuje typům systémů na detekci průniku spolu s jejich využívanými metodami a současnými možnostmi softwaru, ze kterých je vybíráno do návrhu řešení detektoru. Ve třetí části práce je uskutečněn návrh řešení a popis umístění jednotlivých prvků v síti, spolu s představením experimentálního pracoviště, ve kterém je návrh realizován. Dále je ve třetí části ověřena funkčnost detekčního systému a jsou zde představeny možnosti tvorby vlastních pravidel pro účely detekce konkrétních kybernetických útoků. Závěrem třetí kapitoly je znázorněna komunikace jednotlivých nástrojů detekčního centra a je zobrazeno několik ukázkových možností vizualizace zaznamenaných událostí.
Vedoucí práce: Martin Zbořil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses