Analýza a návrh postupu tvorby interaktivního filmu - Pitlaničová, Michaela (2023)
Bakalářská práce se zabývá fenoménem interaktivního filmu. Pojednává o historii tohoto pojmu, jeho teoretickém zakotvení a zabývá se problematičností definování. Jako jeden ze svých hlavních cílů si stanovuje formulovat funkční definici interaktivního filmu, se kterou se pak dále pracuje po celou dobu práce. Dále práce usiluje o naplnění svého druhého hlavního cíle neboli navržení postupu tvorby interaktivního filmu. Tento postup slouží jako pomůcka pro začínající, nezkušené tvůrce při tvorbě a experimentování s interaktivním médiem. Pro dosažení těchto cílů si bakalářská práce volí metodu literární rešerše dostupných zdrojů, obsahujících monografie odborníků a teoretiků z oblasti mediálních studií a audiovizuální tvorby a články ve specializovaných časopisech. Následně pracuje i s internetovými prameny, poskytujícími rozhovory s audiovizuálními tvůrci, kterými jsou příspěvky na webových stránkách, YouTube videa a podcasty. V neposlední řadě práce vychází i ze samotných interaktivních děl, kterými se inspiruje a na něž se odvolává. Výsledná zjištění práce zpracovává a podává v přehledném souhrnu výsledků provedené analýzy.