Dopad COVID-19 na trh práce v České republice - Zavodchikov, Vadim (2023)
Pandemie COVID-19 jistě změnila život každého člověka a tím zasáhla všechny oblasti ekonomiky. Jednou z oblasti v ekonomice, na kterou je tato práce zaměřena, je trh práce. Trh práce je důležitou části ekonomiky, která zajišťuje jednotlivcům prostředky na zabezpečení existenci a uspokojovaní potřeb. Nutnost sledovaní vývoje trhu práce je zřejmá, neboť indikuje kvalitu života občanů, stav ekonomiky a její strukturu. V práci je analyzována jak oblast zaměstnanosti, tak oblast výdělků v letech 2014 až 2022. Je sledován jak obecný vývoj trhu práce v těchto letech, tak i dopad pandemie COVID-19 na zmíněný trh. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy, tykající trhu práce. Jsou zde analyzovány změny podle pohlaví a věkové struktury, vzdělanostní struktury a podle sekcí ekonomických činnosti CZ-NACE. Analytická část práce je primárně založena na indexní analýze a rozkladu indexu proměnlivého složení.