Střihová skladba v hororovém filmu - Dolmatova, Vera (2023)
Cílem této bakalářské práce je poskytnout komplexní přehled o využití střihu v hororových filmech. K dosažení tohoto cíle autorka analyzuje způsoby a techniky střihové skladby v hororovém filmu a jejich využití v konkrétních audiovizuálních dílech. Autorka také rozebírá vlastní střih krátkého studentského hororového filmu. V teoretické části této práce jsou definice, historie a vývoj hororového žánru, a také popis subžánrů hororových filmů. Pak v teoretické části jsou popsány úlohy, druhy a techniky střihové skladby při tvorbě audiovizuálního díla. Praktická část se věnuje analýze střihu ve známých hororových filmech a zkoumá, kdy a proč je použit určitý způsob střihu a jak divák vnímá scénu v závislosti na konkrétním způsobu střihu. Pak je uveden proces tvorby vlastního střihu krátkého hororového filmu. Na závěr autorka analyzuje vhodnost zvolených střihových technik pro režisérovu vizi a posílení jeho záměru prostřednictvím hloubkového rozhovoru s režisérem filmu.