Komparatívna analýza národohospodárskych dopadov drogových politík rozličných štátov EÚ v rokoch 2001-2020 - Ištoňa, Martin; Loužek, Marek, 1975-; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Táto diplomová práca sa zaoberá problematikou drogových trhov a drogových politík v rozličných štátoch EÚ. Cieľom tejto práce je na základe dostupných dát v oblasti strategických plánov a národohospodárskych ukazateľov v oblasti ilegálnych drog komplexne porovnať a zhodnotiť drogové politiky vybraných štátov EÚ v danom časovom rámci s prihliadnutím na potenciálne nežiadúce dopady zmien v drogovej politike. V teoretickej časti sa práca zaoberá ekonomickými teóriami závislosti za účelom objasnenia konzumácie návykových látok, ekonomickými teóriami spojenými so samotnými ilegálnymi trhmi a drogami a taktiež princíp a kategorizáciu modelov drogových politík na základe ich cieľov a nástrojov. Praktická časť sa na základe kategorizácie modelov drogových politík z teoretickej časti venuje analýze a komparácii národohospodárskych dopadov drogových politík štátov EÚ v sociálnej, zdravotníckej a kriminalistickej dimenzií s prihliadnutím na rozpočtové zaťaženie politík v danom časovom rámci. Výsledky komparácie ukazujú, že obsesívna snaha ovplyvňovať ponuku na strane drogových trhov nevedie k odstráneniu drog z trhu a navyše to zaťažuje rozpočet daných krajín. Zároveň tieto krajiny aj najviac bojujú s dopadmi na verejné zdravie svojich občanov. Analýza poukazuje na to, že uvoľnenejšie drogové politiky majú praktický zmysel.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses