Odměňování zaměstnanců dle výkonnosti - Kadlusová, Rita (2023)
Bakalářská práce se zabývá odměňováním zaměstnanců dle výkonnosti a systémy měření a řízení výkonnosti vybrané společnosti a jejích zaměstnanců. V teoretické části práce je představen systém měření a řízení výkonnosti podniku a pracovní výkonnosti, systém odměňování zaměstnanců, systém odměňování dle výkonnosti a problematika pracovní motivace. V praktické části práce je nejprve představena vybraná společnost a její odpovědnostní struktura, dále je provedena analýza a hodnocení systému měření a řízení výkonnosti podniku a pracovní výkonnosti a systému odměňování zaměstnanců dle výkonnosti. Na základě metod analýzy, hodnotícího popisu a porovnání s literaturou jsou vytvořeny návrhy možných změn systému měření a řízení výkonnosti podniku a pracovní výkonnosti a systému odměňování zaměstnanců dle výkonnosti ve vybrané společnosti. Společnosti je navrženo zahrnout do sestavování finančního plánu vedoucí středisek, srovnávat pracovní výkonnost v čase, zavést pravidelná hodnocení zaměstnanců a implementovat do systému odměňování dle výkonnosti odměny založené na spokojenosti zákazníků a odměny dle produktivity zaměstnanců servisního střediska. I přes dílčí nedostatky hodnotí autorka zavedený systém ve společnosti jako optimální a efektivní.