Sociálne a ekonomické aspekty energetickej chudoby - Herková, Petra (2023)
Hlavným cieľom tejto bakalárskej práce je priblíženie problematiky energetickej chudoby, prostredníctvom náhľadu do existujúceho výskumu, v rámci čoho sa ukazuje, že medzi autormi neexistuje jednotný konsenzus. Ďalej sa v kontexte danej problematiky práca zameriava na pandémiu COVID-19 a ruskú inváziu na Ukrajinu, kde sa ukázala nutnosť diverzifikácie energetických zdrojov, ale zároveň aj príležitosť pre urýchlenie prechodu k obnoviteľným zdrojom. Téma energetickej chudoby je rozoberaná najskôr všeobecne, ale následne sa užšie profiluje prostredníctvom Európskej únie až k trom vybraným krajinám, a to Českej republike, Poľsku a Maďarsku. V rámci týchto krajín je priblížený vývoj disponibilného príjmu a statkov dlhodobej spotreby a overuje sa stanovená hypotéza: ceny energií, konkrétne plynu a elektriny, mali medzi rokmi 2001 až 2021 výrazný vplyv na disponibilný príjem domácností. Výsledok testovania stanovenej hypotézy bol, že ani v jednej z vybraných krajín nedochádza k vplyvu cien oboch vybraných komodít na disponibilný príjem súčasne, ale v každej krajine má aspoň jedna z cien vybraných komodít na disponibilný príjem určitý vplyv, ktorý práca ďalej skúmala. Ukázalo sa, že existuje možnosť skreslenia trhu a dát počas sledovaného obdobia z dôvodu zavádzania energetických regulácií v Poľsku a Maďarsku.