Determinanty cenových rozdílů na evropském automobilovém trhu - Indra, Jan; Čermáková, Klára; Kureková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá cenovou diferencí na evropském trhu s novými automobily. Cílem práce je vysvětlení rozdílných cen nových automobilů v jednotlivých evropských zemích pomocí úrovně konkurence, reálné mzdy, distribuce příjmů a ceny paliv. Teoretická část uvádí čtenáře do širších souvislostí evropského automobilového průmyslu a poskytuje přehled o stávajícího výzkumu v rámci analyzovaného problému. Praktická část analyzuje vliv jednotlivých ekonomických fenoménů na cenovou diferenci na evropském automobilovém trhu pomocí komparace na základě originálních primárních dat získaných z oficiálních webových stránek automobilových prodejců v jednotlivých zemích, Eurostatu, tolls.eu a internetové stránky bolddata.nl. Pomocí proměnných: úroveň konkurence, distribuce příjmů a ceny paliv byly vysvětleny rozdíly v cenách automobilů v jednotlivých státech Evropy. Oproti již existujícímu výzkumu práce zohledňuje proměnnou reálná mzda, jejíž předpokládaná korelace s cenami automobilů nebyla pomocí výzkumu potvrzena.
Vedoucí práce: Klára Čermáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses