Goodwill v investovaném kapitálu při výnosovém oceňování podniku - Adam, Václav (2023)
Tématem této diplomové práce je analýza přístupu ke goodwillu z pohledu investovaného kapitálu při výnosovém ocenění společnosti. V práci je uvažováno s goodwillem, který vznikne v účetních výkazech po podnikové kombinaci. K uvažování o goodwillu v investovaném kapitálu je zvolen jako reprezentativní podnik Pivovary Staropramen a.s., který provedl v roce 2012 fúzi sloučením. V úvodní teoretické části jsou nastíněny stručné rešerše čtyř vybraných pramenů na toto téma, které jsou následované vymezením pojmu goodwill z účetního hlediska a vztahem míry investic a goodwillu. Dále jsou v rámci první části práce vymezené i báze hodnoty a jejich vztah ke goodwillu a ocenění. V následující analytické části dochází k popsání a představení variant zacházení s goodwillem, kterému předchází účetní popis zobrazení transakce. V poslední části práce je uveden dopad jednotlivých variant na výsledné ocenění a poslední stať je věnována ocenění pomocí metody EVA.