Goodwill v investovaném kapitálu při výnosovém oceňování podniku - Adam, Václav; Maříková, Pavla, 1965-; Pospíšil, Jiří, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tématem této diplomové práce je analýza přístupu ke goodwillu z pohledu investovaného kapitálu při výnosovém ocenění společnosti. V práci je uvažováno s goodwillem, který vznikne v účetních výkazech po podnikové kombinaci. K uvažování o goodwillu v investovaném kapitálu je zvolen jako reprezentativní podnik Pivovary Staropramen a.s., který provedl v roce 2012 fúzi sloučením. V úvodní teoretické části jsou nastíněny stručné rešerše čtyř vybraných pramenů na toto téma, které jsou následované vymezením pojmu goodwill z účetního hlediska a vztahem míry investic a goodwillu. Dále jsou v rámci první části práce vymezené i báze hodnoty a jejich vztah ke goodwillu a ocenění. V následující analytické části dochází k popsání a představení variant zacházení s goodwillem, kterému předchází účetní popis zobrazení transakce. V poslední části práce je uveden dopad jednotlivých variant na výsledné ocenění a poslední stať je věnována ocenění pomocí metody EVA.
Vedoucí práce: Pavla Maříková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses