Výuka informatiky na středních školách v ČR - Rott, Filip (2023)
Tématem bakalářské práce je výuka informatiky na středních školách v České republice. Cílem je zjištění úrovně výuky informatiky na konkrétní střední odborné škole a spokojenosti studentů i učitelů s obsahem a formou vyučování. Dále zhodnocení, zda při kvalitně prováděné výuce, využívání moderních a kvalitních učebnic, materiálů a programů jsou studenti dostatečně připraveni na jejich budoucí zaměstnání či případně další studium v tomto oboru. V teoretické části se autor zaobírá problematikou výuky informatiky. Pro účely empirického výzkumu je zvolena metoda dotazníkového šetření a znalostního testu, který měl za cíl ověřit vědomosti studentů v oblasti informatiky. Poslední použitou metodou jsou řízené rozhovory s učiteli konkrétní školy. Z empirického výzkumu vyplývá, že kvalita výuky informatiky na zkoumané škole dosahuje podle studentů pouze průměrné úrovně a že studenti nemají úplně dokonalé informatické znalosti, které se mohou dnes vyžadovat od absolventů středních škol při nástupu do zaměstnání. Na základě výsledků výzkumu byla vytvořena doporučení pro danou střední školu.