Klasifikace fake news na datech z Twitteru - Dumnov, Kirill (2023)
Šíření dezinformací na platformách sociálních médií, zejména na Twitteru, představuje pro veřejnou diskusi značnou výzvu. Táto práce představuje klasifikační systém pro identifikaci dezinformačních tweetů využívající algoritmy zpracování přirozeného jazyka (NLP). Systém integruje modely strojového učení, jako jsou rekurentní neuronové sítě (RNN), logistická regrese a Random Forest, s technikami NLP včetně lemmatizace a tokenizace. Řešením problémů, jako je rozmanitost dezinformací, kvalita a množství trénovacích dat a spoléhání se pouze na jazykové rysy, navrhovaný klasifikační systém demonstruje svůj potenciál pro detekci dezinformačních tweetů. Experimentální vyhodnocení ukazuje účinnost systému při identifikaci dezinformací a naznačuje jeho potenciál pro zmírnění šíření dezinformací na platformách sociálních médií a posílení veřejného diskurzu.